Månadsinformation invånare Malå kommun - utgivning den 27 september

SCB:S MEDBORGARUNDERSÖKNING - ÄR DU UTVALD?

Just nu pågår SCB:s årliga medborgarundersökning där invånare för möjlighet att tycka till om hur det är att leva i sin kommun.
Medborgarundersökningen mäter invånarnas uppfattning om hur det är att leva och bo i kommunen. Undersökningen skickas ut till ett urval av personer i kommunen mellan 18 år och äldre, mellan den 19-23 september.
Är du en av dem som fått medborgarundersökningen i din brevlåda så hoppas vi att du besvarar enkäten. Dina svar är viktiga för Malå kommun fortsatta utvecklingsarbete!
Årets insamling pågår fram till den 3 november och resultaten presenteras i december.

KRISBEREDSKAPSVECKAN VECKA 39

Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.
Årets tema är mat.

Läs mer om Krisberedskapsveckan

ANMÄLNINGSPLIKTIGA VERKSAMHETER

Anmälningspliktiga verksamheter där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygieniska behandlingar ändrades under 2021 till att även omfatta behandlingar som innebär risk för även annan smitta än blodsmitta på grund av användningen av skalpeller, akupunkturnålar, piercingsverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg.

Detta innebär att anmälningsplikten utvidgas till att även omfatta t.ex. användning av rakkniv mot huden, håltagningspistol och verksamheter som använder sig av andra typer av stickande och skärande verktyg som inte bedömts omfattas av anmälningsplikt tidigare pga att de inte ansetts kunna orsaka blodburen smitta.

Mer information om anmälningspliktiga verksamheter och anmälningsblanketter

Vid frågor, kontakta miljö– och hälsoskyddsinspektörerna:
Helene Oskarsson
Tfn: 0953 - 140 53
E-post: helene.oskarsson@mala.se 

Frida Spårby
Tfn: 0953 - 14052
E-post: frida.sparby@mala.se 

NYTT MATAVFALLSSYSTEM

Under hösten införs ett nytt system för matavfallsinsamling i Malå kommun. Regeringen har beslutat att samtliga kommuner i Sverige ska ha infört ett system för att samla in matavfall senast under 2023. I Malå kommun kommer detta innebära bland annat att vi redan under 2022 börjar rulla med nya sopbilar på vägarna och placerar ut nya sopkärlen. Just nu förbereds digitala system och tunnor monteras. En station för mellanlagring av matavfall ska anläggas.

Enligt en undersökning som Naturvårdsverket tagit fram så slängde svensken ca 69 kg matavfall per person under året 2018. När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor miljövinst, då detta återvinns till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil och buss på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat odlas.

När tunnorna körs ut kommer Malå kommun att gå ut med information och i varje sopkärl kommer det att finnas information om hur du sorterar. Bilderna nedan visar hur avfallskärlet ska placeras vinter och sommar.

Läs mer om matavfall

NYA ÅTERVINNINGSCENTRALEN (ÅVC)

Planering pågår för Malå kommuns nya ÅVC. Mer information kommer när processen kommit lite längre.

ARBETEN SOM RÖR VATTEN OCH AVLOPP

Malå kommun färdigställer byte av vatten och avlopp på Hammargatan de närmaste veckorna.

Kontaktperson för frågor som rör nya matavfallssystemet, ÅVC samt vatten och avlopp:

Per Bertilsson, verksamhetsansvarig
Tfn: 0953-140 63
E-post: per.bertilsson@mala.se 

ÄGARBYTE

Om du säljer eller köper en fastighet i Malå kommun är det viktigt att meddela detta till kommunen. I hus med kommunalt vatten ska vattenmätaren avläsas vid försäljning för att säljaren ska betala sitt förbrukade vatten och den köpande får börja sitt abonnemang med rätt avläsning och rätt beräknad förbrukning. Vid köp har du också möjlighet att välja vilken storlek du vill ha på sopkärlet.


Fyll i en ägarbytesblankett som säljare eller köpare och skicka in till kommunen så får vi det rätta uppgifterna för att fakturera.

Följ länken till blankett för ägarbyte

VILL DU TESTA OCH UTVECKLA EN ELLER FLERA IDÉER

Vill du testa och utveckla en eller flera idéer i samverkan med andra som bidrar till Malå, en levande plats och/eller en cirkulär plats?

Exempel på idéer som blir verklighet:

 • Civilsamhällesinitiativ gav skaterampen nytt liv!
 • Malåbygdens kulturförening styrde Världens fest i Malå!
 • LRF Malå/Norsjö genomför i höst studiebesök och workshop för att lyfta möjligheterna med småskalig lokal hantverksmässig ostproduktion!

Har du också en idé men saknar finansiering?
Läs mer om möjligheten att under år 2022 arbeta med bygdemedel i miniprojekt på Malå kommuns hemsida

HÄR FINNS JOBBEN

Varje år vecka 45 anordnas HÄR FINNS JOBBEN, en temavecka och näringslivs– och rekryteringsmässan i Malå.
Följ oss på Facebook
Läs mer om Här finns jobben och och ta del av programmet

POLISEN INFORMERAR

RECEPTIONEN HÅLLER STÄNGT PÅ GRUND AV RENOVERING

Från vecka 38 kommer receptionen på polisstationen att vara stängd på grund av renovering. Receptionen öppnar åter preliminärt vecka 41 med nya öppettider onsdagar 10.00-12.00. Sker ändringar så kommer informationen om det att kommuniceras ut på polisens hemsida samt på Facebook.

Under tiden som vi håller stängt planerar vi för ett medborgarmöte onsdagen den 28/9. Välkommen till torget mellan kl 10.00-12.00 då vi finns på plats för att svara på frågor, ta emot anmälningar och tips.

VARNING FÖR TELEFONBEDRÄGERIER

Vi vill varna allmänheten för telefonbedragare. Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer men även yngre drabbas, vilket har skett den senaste tiden.
Så här kan bedrägeriet gå till:

 • Du blir uppringd av en person som exempelvis utger sig ringa från banken. Bedragaren vill hjälpa dig med en överföring eller byte av konto.
 • Uppringaren beter sig professionellt och har omfattande kunskaper om ditt konto och kapital.
 • Genom vilseledning försöker bedragaren sedan få dig att lämna ut personlig information till exempel från en bankdosa.

Den senaste tiden har vi även noterat att bedragare skickar ut SMS där de uppger att mottagaren på något vis ska ha blivit lurad. Mottagaren ombeds kontakta banken via ett telefonnummer som finns i sms:et. Mottagaren kommer då till en bedragare som försöker komma över personlig information via bank-id för att kunna logga in på kontot och stjäla pengarna.


Tänk på att aldrig lämna ut personlig information, koder till en bankdosa eller betalkortsuppgifter.

Om du misstänker att du själv eller någon i din närhet har blivit utsatt för telefonbedrägeri, kontakta banken. Vid pågående händelse ring 112, annars ring 114 14.

Läs mer och få fler tips på hur du kan skydda dig mot brott

FTI:S ÅTERVINNINGSSTATIONER - VAD FÅR MAN LÄMNA?

Återvinningsstationerna runt om i kommunen är till för att lämna förpackningar av glas, plast, metall, papper och tidningar. Stationerna har byggts upp av producenterna, det vill säga de som tillverkar, importerar eller säljer förpackningar. FTI är ansvariga. (Malå kommun ansvarar för tidningsinlämningen).

Insamlingen bekostas genom en återvinningsavgift som man lagt på priset på alla förpackningar. Alltså det är vi konsumenter , du och jag, som betalar för detta.
Inga hushållssopor får lämnas på Återvinningsstationen. Inte heller miljöfarligt avfall och övriga grovsopor, då de inte ingår i producenternas ansvar och system. Dessa ska lämnas på Återvinningscentralen (ÅVC) i Malå som finns på Industrivägen 5, Östra Industriområdet.

Läs mer om öppettider för ÅVC

Vi måste alla börja hjälpas åt att hålla rent och snyggt på Återvinningsstationerna. Lämna dina förpackningar och tidningar i rätt behållare. Lägg ingenting på marken! Om containern är full anmäl om tömning till FTI:s kundtjänst tfn: 0200-880 311 eller via FTI:S hemsida

Tack för att du bidrar till att förpackningar återvinns och för att du inte skräpar ner vid Återvinningsstationerna!

E-TJÄNSTER

Via Malå kommuns hemsida når du ett antal
E-tjänster. Du kan bland annat ansöka om
färdtjänst och barnomsorg samt lämna
inkomstuppgifter för barnomsorg.
Följ länken för att komma till E-tjänster

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

Facebook

Instagram

Youtube

EVENEMANG I MALÅ KOMMUN

Söndag 2/10 kl 17.00-19.00 
Studiebesök hos prisbelönta Svedjan Ost. Avfärd från Malå kl 15.00. Gratis för medlemmar. Övriga 200 kr. Anmälan senast 28/9 till cecilia@cewaro.se eller sms 070-397 09 99. Arrangör: LRF Norsjö Malå.

Onsdag 5/10 kl 18.30 
Digitalt författarbesök med Sara Lövestam på Malå bibliotek. Du kan också se författarbesöket strömmande via Studieförbundet Vuxenskolan Västerbotten. Följ länken: https://www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/sv-live/ . Sändningen finns tillgänglig i 30 dagar. Arrangör: V8biblioteken

Tisdag 11/10 kl 18.00 
HBTQ-diplomeringskalas på Malå bibliotek. Formell utdelning av diplom och kalas med tårta till alla, under kalaset spelar vi sällskapsspelet Jenga med frågor om HBTQ-rättigheter. Arrangör: Malå bibliotek

Onsdag 12/10 kl 19.00 
Teaterresa till Arvidsjaur: Britt-Marie var här. Föreställningen är baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn. Biljett inkl. resa: 270:- ej medlem, 220:- medlem med scenpass, 70:- under 26 år. Betalning sker via swish under bussresan. Teaterföreningen bokar en buss som avgår 17:30 från Torget i Malå. Boka din plats genom att skicka meddelade till malateaterforening@gmail.com , sms 076- 800 35 65. Ange antal och typ av biljetter - vuxen eller barn/ungdom.

Torsdag 13/10 kl 10.00-15.00
Seniordagen på Missionskyrkan, Se kommande annonsering, Arrangör: SKPF & PRO

Läs mer om evenemang i Malå: https://www.facebook.com/malamedalltsanara/events 

LEDIGA TJÄNSTER - ÄR DU DEN DU SÖKER?

Läs mer om lediga tjänster: https://www.mala.se/naringsliv-och-jobb/jobba-hos-oss/

ÄR DU NY I MALÅ?

Vi på inflyttar– och integrationsservice gör din första tid i Malå lite enklare.

Först och främst Välkommen! Till oss kan du vända dig med frågor och funderingar om arbete, starta eget, fritid, skola för barn och annan samhällsservice. Vi har samlat en del information som kan vara nyttig för dig som familj på www.mala.se. Vi hjälper dig komma till rätta i Malå!

Have you recently moved to Malå? First of all Welcome! Feel free to contact us at Malå Municipality, New Arrival´s Service if you have any questions about job, start your own company, school for your children or other community service. You can find more information about Malå on www.mala.se as well. Don´t hesitate to contact us!

Kontakta oss på telefon/Contact us by the phone or e-mail:

Inflyttar/Medflyttarservice
Aleksandra Simanovskaya
Tfn: 0953-140 61
E-post: aleksandra.simanovskaya@mala.se 

Integrationsassistent
Ethel Cavén
Tfn: 0953-140 74
E-post: ethel.caven@mala.se 

TILLFÄLLIGT STADSBIDRAG TILL MALÅ

Delegationen för kommunal ekonomi i balans fattade den 25 augusti beslut om tillfälligt statsbidrag för tio av de 28 kommuner och regioner som sökt.

Vid första beslutstillfället fattade delegationen beslut om att dela ut 207 miljoner kronor till åtta kommuner och två regioner. Övriga beslut kommer att fattas senare under hösten. Nästa beslutstillfälle är 21 september.

Malå kommun är en av kommunerna som sökt och beviljats ett investeringsbidrag på 22,5 miljoner kronor som en delfinansiering i en investering för att effektivisera äldreomsorgen i kommunen.

KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE HAR ORDET

När detta skrivs har vi just fått veta hur valet till kommunfullmäktige i Malå gått. Vänsterpartiet fortsätter att vara det största partiet och nu pågår ett arbete att forma en långsiktigt hållbar politisk ledning av Malå kommun. I en kommun som Malå där de flesta känner varandra och målet för de förtroendevalda är att skapa bra förutsättningar för att leva och verka i kommunen bör det gå att hitta konstruktiva politiska samarbeten.


Några saker som jag tror är viktiga för en ny politiska ledningen är:

 • Fortsätta att ha kontroll på ekonomin. Utan balans i ekonomin blir det svårt att göra satsningar för framtiden.
 • Utveckla dialogerna med Malåborna. Vi ska bli bättre på att tillvarata den kraft som finns hos alla Malås invånare.
 • Noga följa den utveckling som sker i hela norra Sverige. Malå kommun måste agera för att satsningarna gynnar vårt näringsliv och våra invånare.'
 • Fortsätta att hitta samarbeten och samverkan med andra kommuner. Detta för att effektivisera men också för att tala med en starkare röst mot beslutsfattare i Umeå och i Stockholm.
 • Prioritera våra kärnverksamheter inom skola, vård och omsorg. Det låter kanske som en klyscha men vårt ansvar mot barn, unga, äldre och människor med behov av stöd måste gå före annat.
 • Göra insatser för att Malå ska vara en trygg och säker plats att leva i. Alla ska känna sig sedda och behövda.

Ja, uppgifter finns men det finns också en rad möjligheter. En av våra möjligheter är att det finns plats för många fler Malåbor. Det behövs fler och ett av de bästa sätten för att vi ska bli fler är att alla vi som redan bor här är goda ambassadörer för vårt Malå.

Lennart Gustavsson
Kommunstyrelsens ordförande

Senast uppdaterad den 13 januari 2023

Translate the website with Google translate.