Aktuellt

BIEHTSIEMÀNNUO, UMESAMISKA NAMNET FÖR JUNI

Biehtsiemánnuo, umesamiska namnet för juni, det betyder tallmånaden och hör ihop med att tallens innerbark under långt tid varit ett viktigt kosttillskott bland samerna.

Tallbarken kunde ätas färsk eller torkad, och sönderhackad blandades den i olika rätter; som i fisk-, kött- och blodsoppor samt i buljonger. Som föda var barken ingen nödlösning utan ingick i det normala kosthållet.

Det är inte den yttre barken som användes, utan innerbarken, det tunna skiktet mellan veden och yttre barken. Detta tunna skikt är rik på kolhydrater, C-vitamin och mineraler. Under försommaren när tallen savar är barken mjukast, smakar som bäst och lätt att lossa från tallen.

Under biehtsiemánnuo är det en lämplig tid att skörda tallens bark. I senare delen av Biehtsiemánnuo är det kalvmärkning på året-runt-markerna som är Malå kommun med omnejd. Vädret styr när det blir. Är det varm försommar och våra flygande insekter har kläckt så samlas renarna i större grupper och det blir möjligt för renskötarna att samla renarna för kalvmärkning.

Senast uppdaterad den 4 juni 2021

Translate the website with Google translate.