Aktuellt

Närbild på när någon tvättar händerna under rinnande vatten, med texten: uppdaterad information om Coronaviruset, Covid-19.

FÖRLÄNGNING AV SKÄRPTA REKOMMENDATIONER FÖR VÄSTERBOTTENS LÄN

På grund av hög smittspridning av covid-19 har Västerbotten skärpta rekommendationer till och med den 31 maj. De regionala rekommendationerna är en förstärkning av de nationella råden.

Fokus i rekommendationerna i Västerbotten ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd:

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn, 0-18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Handla med hänsyn!

Nu när alla hjälps åt i en väldigt speciell tid är det viktigt att tänka på att inte handla i butiker i grupp utan att handla ensam om det är möjligt. Det är fortfarande oerhört viktigt att vi är rädda om varandra.

Alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna. Du är enligt smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av Covid-19.

Som alltid gäller det att vi ska:
Tvätta händerna. Ofta.
Håll avstånd. Både inomhus och utomhus.
Stanna hemma när du är sjuk.
Testa dig om du har symtom.

 

Senast uppdaterad den 21 maj 2021

Translate the website with Google translate.