Aktuellt

Bild på renar i skogen.

Fotograf: Ellen Stenberg Kroik

GUEDDETMÀNNUO - RENKALVENS FÖDELSEMÅNAD

Det är Gueddetmánnuo, månaden då renkalvarna föds och nu börjar det samiska året.

Renarna har flyttats från vinterbetet vid kusten till renarnas åretruntmarker som är i Malå kommun med omnejd. Malå sameby är den sydligaste skogsameby i Sverige, faktiskt i hela världen. Det vill säga att Malå sameby flyttar aldrig renarna till fjälls på våren, de är i skogen året om.

Denna månad har renskötarna fullt upp med att bevaka renarna från att bli föda till hungriga björnar, järvar, vargar, örnar och rävar. Vajorna skiljer sig från hjorden för att få lugn och ro för att föda sina kalvar. Vid separationen blir fjolårskalvarna lite vilsna medan rentjurarna brukar bilda en herrklubb för att de hålla ihop.

Det är viktigt att alla renar får lugn och ro efter en tuff vinter med mycket snö och lite föda. Vajorna behöver extra mycket ro innan och efter att kalvarna föds. Det finns en lagstiftning som stärker att hundar inte får springa lös i skogen mellan den 1 mars- 20 augusti. Anledningen är att skogen är djurens barnkammare och de kan dö av stress eller skador vid hunddrev. Det är till och med straffbart om hunden förföljer vilda djur. Lagen finns för att skydda vilda djur under den tid på året när de får sina ungar.

Lag om tillsyn över hundar och katter


Senast uppdaterad den 20 maj 2021

SAMISK SAMORDNARE - ADMINISTRATIV ENHET

Lii Kroik
Tfn: 0953-140 68
E-post: lii.kroik@mala.se

VÄXEL

Malå kommun
Tfn: 0953-140 00

Translate the website with Google translate.