Aktuellt

En man med glasögon och en grå tröja står bredvid en kvinna i blå tröja. Det båda står med armarna i kors framför en ljusblå vägg och skrattar tillsammans.

PRESSMEDDELANDE DEN 11 MARS - NY SATSNING PÅ STUDIEINTRESSERADE I VÄSTERBOTTEN

Det började i liten skala. Men har nu växt till en av norra Sveriges största digitala utbildningsmässor.
Bakom satsningen står bland andra kommunerna Skellefteå, Malå, Sorsele, Storuman, Lycksele och Norsjö,

Mässan "Utbildning för framtiden" inleds den 15 mars av minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans och pågår i fem dagar.

Bakom arrangemanget står bland andra Sorsele, Storuman, Lycksele, Norsjö, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Malå, som alla är medlemmar i Akademi Norr som är ansvariga för mässan tillsammans med Lapplands kommunalförbund. Men även Umeå och Skellefteå är deltagare i arrangemanget.

Mässan är inte vinstdrivande, kostnadsfri och riktar sig till alla i Västerbotten som är intresserad av att studera vid ett universitet, högskola eller yrkeshögskola. Under våren är det dags att söka till höstens utbildningar och under vecka 11, i samband med mässan, öppnas ansökningsomgången till höstens utbildningar.
– Tidigare har olika lärosäten marknadsfört sina utbildningar var för sig. Men nu tog vi initiativet till en digital mässa istället, och har samlat universitet, högskolor och yrkeshögskolor under ett och samma tak, men digitalt på samma webbadress. Istället för att du ska behöva söka upp lärosätena kommer de hem till dig, säger Martin Bergvall, verksamhetschef vid Akademi Norr.

Mycket stort intresse

Responsen till att medverka på mässan har varit mycket stort. När mässan drar igång bjuder den på hela 150 programpunkter. Det kan vara en av Sveriges största digitala mässor och en av Norrlands största. Totalt medverkar 26 kommuner i Sverige, ett tjugotal YH-aktörer och sju olika lärosäten. Däribland exempelvis Umeå universitet , Luleå Tekniska Universitet, Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet.
– Allt började i liten skala. Men när vi började kolla runt om lärosäten och andra kommuner var intresserade av att gå samman och skapa en digital utbildningsmässa visade det sig att intresset var jättestort. Vi tänkte att några kanske skulle hoppa på tåget, men nu vill i stort sett alla som arbetar med utbildning vara med.

Ta del av programmet för mässan

Om mässan:

  • Anordnas 15 – 19 mars.
  • Programmet består av fler än 150 olika programpunkter med dagliga aktiviteter av föreläsningar, frågestunder och information om olika utbildningar. Här är hela programmet.
  • Bakom satsningen står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund i samarbete med andra orter utanför LKF och AN. Medverkar gör till exempel aktörer som Sami Allaskuvla som finns i Kautokeino Norge, Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet, Mittuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Campus Skellefteå, Mälardalens högskola, Högskolan i Gävle, Lernia, Yrkesakademin, Företagsekonomiska institutet (FEI), Medlearn, Irisgruppen och Lexicon.

För mer information:

Martin Bergvall, verksamhetschef Akademi Norr
Tfn: 070-600 33 32
E-post: martin.bergvall@akademinorr.se 

Anna Viltok, utbildningsledare, Lapplands Kommunalförbund
Tfn: 070-381 83 15
E-post: anna.viltok@lapplands.se 

Senast uppdaterad den 11 mars 2021

Translate the website with Google translate.