Väder Malå

Malå ligger mitt i Västerbottens inland och är en del av Lappland.
Välkommen till Malå – med allt så nära. Här kan du hitta ditt äventyr!

Naturmiljöer

Fnöskberget
Fnöskberget är Malås högsta punkt och ligger i byn Holmsjö.
624,5 meter över havet, berget bjuder på en utsökt utsikt över Malåbygden.
Man kan se 7 st kyrktorn därifrån vid klart väder!

Illustration: Länsstyrelsen, Fågelmyrkölen

Fågelmyrkölen
Fågelmyrkölen är ett naturskogsområde med höga naturvärden. Området består av fastmarksholmar med naturskog i ett myrlandskap. Fastmarksholmarna inre delar utgörs av granskog. Ut mot myrkanterna övergår skogen i tallskog.

Ett av landets förnämligaste urskogsobjekt. I området finns inslag av 500-årig tall.

Skellefte älvs gamla fåra
Kör mot Glommersträsk och sväng vänster i Grundträsk mot Lainejaure. Efter 2 km svänger du höger mot Skidberg. Efter att ha passerat Skidberg kommer ni till en T-korsning. Sväng vänster och stanna efter 500 meter vid Georangeskylten. En väl markerad stig leder 300 meter ner till den gamla forsande älvfåran. Fint fikaställe! Är dagen vacker så ta en promenad efter älvkanten upp till det stora Järvfallet 500 meter uppströms.

Illustration: Malå turism, Storforsen
Storforsen
I Malån finns det ett populärt och välbesökt utflyktsmål, Storforsen.

Naturreservat Malå-Storforsen ligger 20 km sydost om Malå samhälle och utgör en 2 km långsträckt del av Malån som är djupt nedskuren i landskapet och bildar en s.k. kursudal. Kanjonbildningens utseende är präglat av en skifferartad struktur med nästan lodrät stupning. Malån är det största biflödet till Skellefteälven men är inte påverkad av vattenregleringar.

Reservatet är lättillgängligt med stigar som leder in i området från båda sidorna. I höjd med kommungränsen finns en hängbro som iordningställts efter att reservatet bildades. På södra sidan finns några enkla eldplatser och en rastkoja som ägs av Domänverket och som får utnyttjas av allmänheten.

backen 008

Tjamstanberget
477,4 meter ö.h. Bilväg till toppen.
Tjamstanbergets skidanläggning, som ligger mitt i Malå, erbjuder 4 liftar och 7 nedfarter varav 3 är elbelysta.

Bamsebacken med barnlift är en av Sveriges bästa barnliftar men för dem som föredrar snowboard erbjuder Tjamstanberget ett "Snowboard-land".
Alpina tävlingar hålls då och då i Tjamstananläggningen och 2 år i rad har Malå fått förtroendet att anordna Skotercross-VM. 

Under sport- och påsklovet fullkomligen "myllrar" det av turister. Då erbjuder Tjamstan massor av aktiviteter och äventyr. Bamsecupen, en lekfull tävling för barn, är bara ett exempel. Här kan alla ha roligt och hitta sitt eget skidäventyr.
Vid foten av Tjamstaberget finns det välpreparerade längdåkningsspår med belysning i omväxlande terräng.

Till anläggningen hör även skidskyttebana och hundspår. Så är det längdåkning du gillar kommer du inte att bli besviken.

Kuddlava Tjamstan (geologisk sevärdhet)
Vid Tjamstan kan man se kuddlava som bildades vid ett vulkanutbrott på havsbotten för ca 1,9 miljarder år sedan. Kuddlavan hittar man efter Brunnäsvägen som ligger ca 1 km från Nölvikens camping. Följer man stigen och markeringen från Georangeskylten hittar man dit efter ca 500 meter.

Tullbergsbron
är belägen mellan Adak och Lönås. En av länets få bevarade stenvalvsbroar från ca 1920-talet. 

Sidan uppdaterades senast 2015-08-13