Fotograf: Aleksandra Simanovskaya

Starta företag

Har du en företagsidé som du vill förverkliga? Är du nyfiken på hur du kan gå tillväga för att starta företag? För att ge din idé eller företag en bra start, är det viktigt att du får bra kunskap innan du sätter igång. Nedan finns information som kan vara bra att ha!

Starta företag kan både handla om att starta en helt ny verksamhet, överta en befintlig verksamhet eller utveckla en uppfinning som kan bli en ny företagsprodukt.

Oavsett vad du har för tankar och idéer är det viktigt att du får bra kunskap innan du sätter igång. Idag finns det en mängd olika aktörer inom nyföretagarområdet som kan medverka till att ge din idé eller företag en bra start. 

Vi på Utvecklingsavdelningen kan hjälpa till att lotsa dig rätt bland alla som du kan behöva komma i kontakt med och vi finns med som ett stöd under företagsresans gång.

Följande plattform och aktörer är bra att känna till:

Malå Företagarskolan: 11 träffar för Dig som har tankar på att starta företag eller har en idé som du funderar på att utveckla till en affärsidé. Förutom information och baskunskap får du träffa likasinnade som håller på starta upp sina verksamheter. Malå Företagarskolan anordnas en gång per år sedan hösten 2016. Hör av dig till oss då berättar vi mer!

På verksamt.se samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

 På sidan finns det information om företagsformer, skatter, avgifter, arbetsgivarrollen, mm. Här finns också möjlighet att bland annat ta fram en checklista för din företagsstart, utarbeta en affärsplan och registrera företaget.

Läs eller lyssna på Starta företag – broschyren 2020. Broschyren finns även på Engelska och som Lättläst. 

Funderar du på att starta företag med några andra kan ett kooperativ vara aktuellt, Coompanion är expert på kooperativa företag och deras rådgivning är kostnadsfri.

ALMI är en regional verksamhet som finns till för hela landet. Närmaste kontor finns i Skellefteå och Umeå.

Förutom olika organisationer vill vi även tipsa om att de lokala konsultföretag och redovisningsbyråerna är duktiga på allt från budget och stöd med ansökningar om finansiering till företagsbildning. Kontakta gärna någon av dem.

Läs även om investering och finansiering, förberedelse inför möte med finansiär samt företagsnätverk

  

Senast uppdaterad den 23 april 2020

Translate the website with Google translate.