Strömavbrott

Strömavbrott drabbar oss då och då under olika långa tidsperioder. Här kommer lite tips och råd som du bör tänka på vid ett längre avbrott.

Huset kyls ut

Det dröjer inte särskilt länge innan ett hus är utkylt vid kall väderlek. Hur lång tid det tar beror bland annat på utomhustemperatur, byggstandard, hur utsatt huset är för vindar och hur ventilationssystemet ser ut. Bor du i ett någorlunda välisolerat hus och det är -10 grader ute tar det mellan ett till tre dygn innan temperaturen sjunkit till + 10 grader inomhus.

Värme i huset

Om du har en öppen spis eller en kamin i huset klarar du sig bra under ett elavbrott. Det finns även fotogen-, rödsprit- eller gasolkaminer som kan ge en effekt upp till 2000W. Tänk dock på att det som brinner tar av luftens syre, så du måste vädra regelbundet. Vädra kort, men ofta. Använd inte kaminen på natten och se till att brandvarnaren fungerar.

Laga mat

Har du vedspis eller ett camping- eller friluftskök är det i regel inga problem att laga mat. Se bara till att du vädrar ofta och att du inte placerar köket under köksfläkten, eftersom det då kan börja brinna i fettet i fläkten.

Du kan läsa mer om hur du kan förbereda dig och vad du bör tänka på inför ett elavbrott i energimyndighetens broschyrer och på civilförsvarsförbundets hemsida.

Information

Vid ett elavbrott upphör många av våra informationskanaler att fungera. Köp batterier till din radio så att du även vid ett strömavbrott kan följa nyheterna via radion. Radio P4 kommer vid ett längre strömavbrott komma med uppdaterad information regelbundet. Trots att de som själva är berörda av strömavbrott inte har möjlighet att följa nyhetsuppdateringar via hemsidor och webtidningar brukar dessa uppdateras löpande. Detta i hopp om att anhöriga i ett annat område är i kontakt med de strömlösa via telefon och på så sätt kan förmedla budskapet vidare.

Larma SOS

Om det mobila nätet inte har täckning och du behöver ringa larmnumret 112: Stäng av telefonen, ta ut sim-kortet ur mobilen och sätt på mobilen igen. Den går då över på andra operatörers nät under förutsättning att de har täckning.

Grannar

Sker det ett längre strömavbrott är det viktigt att samhället hjälps åt, kolla gärna till dina grannar och se om någon behöver hjälp.

Läs mer

Via www.krisinformation.se kan du eller närstående följa aktuella större strömavbrott, på www.dinsakerhet.se kan du läsa mer om förberedelser. I skriften Hur gör jag nu? får du även tips på handgripliga saker att ta till vid ett längre strömavbrott. 

Senast uppdaterad den 19 augusti 2021

Translate the website with Google translate.