Aktuellt

AVFALL SOM FRYSER FAST I KÄRLEN

Nu när det börjar bli kallare ute vill vi påminna om hur ni ska hantera ert avfallskärl för att tömningen ska kunna genomföras.

För att motverka att matavfallet fryser fast längst nere i ert kärl kan ni göra några saker själva. 

Var noga med att ni ställer matavfallspåsen på hyllan i kärlet så hinner matavfallet frysa innan de lämnas på botten av kärlet. Vädret kan ställa till det lite vid växlande temperaturer så ett tips inför tömningen kan vara att röra om i kärlet med en pinne eller liknande för att se till att påsarna ligger löst och enkelt kan ramla ur. Tänk också på att inte lämna kvar en påse på hyllan när du lämnar kärlet för tömning då det kan stoppa de andra påsarna från att kunna ramla ur. 

Om matavfallet är fastfruset och inte kan tömmas blir ni inte debiterade för den vikten förrän den dagen de ramlar ur kärlet.

Detta eftersom att kärlet vägs i tre steg:

  1. Först vägs hela kärlet när avfallsbilen har tagit tag i det. Bilen tömmer matavfallet först och då håller en mekanisk arm för facket för restavfall.
  2. Kärlet vägs igen. Matavfallsvikten beräknas sedan genom att ta skillnaden mellan första och andra vägningen och det är denna vikt som sedan hamnar på din faktura som matavfall.
  3. Tredje gången kärlet lyfts töms kärlets restavfall och då är båda locken öppna. Vägning sker innan bilen ställer tillbaka kärlet och den vikten (skillnaden mellan andra och tredje vägningen) hamnar på din faktura som restavfall. Om någon avfallspåse har frusit fast i kärlet kommer den kostnaden på din faktura först den dagen då det ramlar ur.
Senast uppdaterad den 25 oktober 2023

FELANMÄLAN RENHÅLLNING/ HÄMTNING AV KOMMUNALT AVFALL

Här kan du fylla i ett formulär för felanmälan gällande avfallshanteringen. Kan t.ex vara utebliven sophämtning, trasigt kärl eller fakturafrågor. Lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi. 

Klicka här för att komma till kontaktformuläret.

AVFALL - KUTLUR OCH TEKNISKA ENHETEN

Vill du göra en felanmälan?
Läs mer om felanmälan här

Verksamhetsansvarig GVA
Jörgen Enberg
Tfn: 0953-140 63
E-post: jorgen.enberg@mala.se

Handläggare tekniska
Emma Marklund
Tfn: 0953-140 19
E-post: emma.marklund@mala.se 

Translate the website with Google translate.