Aktuellt

Malås mest kända person

Den 19 januari 1819 föddes en samisk flicka i en kåta Brännäs, Christina Catharina Larsdotter. Hennes liv blev inte som andra barns. Redan som 18-åring var hon vida känd för sin längd, hon var över 2 meter lång, och alla ville se jättekvinnan från Lappland.

Buarajk/Hej!

 

Den 19 januari 1819 föddes en samisk flicka i en kåta Brännäs, Christina Catharina Larsdotter. Hennes liv blev inte som andra barns. Redan som 18-åring var hon vida känd för sin längd, hon var över 2 meter lång, och alla ville se jättekvinnan från Lappland.

 

För att hjälpa sina skuldsatta föräldrar gick hon med på att resa till Stockholm för att visa upp sin ovanliga längd mot betalning. Resan till Stockholm tog flera månader. På den tiden fanns ingen järnväg. Hon färdades med skidor och hästskjuts. Hon besökte flera platser i Sverige men även runt om i Europa. 

 

Stor-Stina som hon kom att kallas dog tidigt. Hon blev endast 35 år gammal och begravdes i Lycksele eftersom Brännäs på den tiden hörde till Lycksele kommun. Mindre än ett år efter hennes död grävdes hon upp och fördes till Karolinska Institutet i Stockholm för forskning.

I oktober 1892 förstördes Karolinska Institutets samling av samiska kvarlevor i en brand i det dåvarande anatomiska museet och även Christina Catharina. Sedan hände något osannolikt. I en låda märkt "Stor man" hittades kvarlevor av en människa som visade sig inte vara en stor man utan en stor kvinna. 2022 fick sameföreningen/samebyn i Malå information från Karolinska om fyndet som visade sig vara Christina Catharina och sedan dess har processen pågått för att få återbörda henne i Malå. 

 

Lördag 25 maj kl 13.00 börjar ceremonin i Sjöparken med ett litet inledningstal och jojk. Därefter påbörjas processionen till kyrkan. Den kommer att följa cykelbanan fram till kyrkogatan där den viker av och går längs kyrkogången till viloplatsen. 

 

Storgatan kommer inte att vara avstängd men Malå Sameförening och Malå Sameby hoppas på förståelse och låter processionståget gå utan att det bryts. 

 

Polisen har gett tillstånd till trafikvakter vid konsum och där processionen korsar storgatan för att vika in på kyrkogatan och följa kyrkogången upp. Trafikvakterna är klädda i gula varselvästar. 

 

Kyrkklockorna kommer att ringa något längre än normalt. 

 

Det är fritt att delta i denna lågmälda, tysta, respektfulla ceremoni för att hedra en dotter, syster, släkt och medmänniska som nu äntligen kommer att få vila i frid. 

 

Máláge Sámienseäbrrie/Malå sameförening och Malå sameby gm 

Senast uppdaterad den 24 maj 2024

Translate the website with Google translate.